Szakmai oldal

Fontosnak tartom, hogy a páciensek mindig naprakész és pontos információt kapjanak a munkánkról. Ezen az oldalon ezt szeretném kihangsúlyozni egy-egy rövidebb összefoglalóval néhány fontos nőgyógyászati témában.


Várandósgondozás, magas rizikójú várandósok

Több mint három évtizede dolgozom Magyarország legnagyobb szülészeti intézetében. Ez alatt az idő alatt nagy gyakorlatra és tapasztalatra tettem szert a szülészeti szakma alapvető tevékenységeiben a várandósgondozásban és a szülésvezetésben.

Ideális esetben a várandósság és a szülés is szövődménymentesen zajlik, amit egyébként teljesen érthetően, minden terhes nő előre kíván magának. Magam is ezeket a várandósságokat kísérem a legnagyobb örömmel. Sajnos azonban történhetnek váratlan események, szövődmények, melyek mind a várandósságot, mind a szülést negatívan befolyásolhatják. Ezekben az esetekben nagyon számít a gondozó orvos tapasztalata, rutinja, és a választott intézmény szakmai színvonala, felszereltsége.

A közel 30, klinikán eltöltött évem során egy olyan kiváló közösség tagjaként dolgozhattam, melyben a szülésznőkkel, felnőtt- és újszülött intenzív terápiás kollégákkal, ápolószemélyzetünkkel egy csapatban, a legnagyobb biztonsággal láttuk el, a legbonyolultabb és legváratlanabb eseteket az ország egész területéről.

A magas rizikójú (korábbi nevükön „veszélyeztetett”) várandósok gondozása (pl. ikerterhesség, korábbi terhességi veszteségek, egyéb alapbetegségek stb.) nagy kihívás egy szülésznek, de ezeknek az asszonyoknak is a legnagyobb biztonságot próbálom nyújtani. Az ország egyik legnagyobb, és legjobban felszerelt, európai színvonalú újszülött-intenzív osztályával rendelkező klinika munkatársaként, az esetleges koraszüléseknél is biztonságosan, nagy tapasztalattal tudok segíteni az édesanyákon és sérülékeny, kis újszülöttjeiken.


Meddőség kivizsgálása és kezelése

A meddő párok aránya világszerte növekszik. Hazánkban is közel 20%-uk esetén nem sikerül a spontán teherbe esés. Egy részüknél sikerül a fogantatás, de a terhesség néhány hetes korban megszakad. Ilyenkor nem kell rögtön költséges, hosszan tartó meddőségi kezelésnek következnie. A párok kivizsgálását gyorsan, körültekintően megtervezni és véghezvinni nagy kihívás, de tanítómestereimtől elsajátítottam az alkalmazott, korszerű módszereket.

Mivel a meddőség kezelése pályám elejétől érdekelt, ezen pácienseimet eredményesen tudom segíteni, hogy sikeresen vállaljanak gyermeket. A kezdeti lépések egyrészt a férfi partner andrológiai vizsgálata (sperma-analízis), másrészt a nők peteérésének igazolása (hormonszintek vizsgálata vérből) illetve petevezetékeik átjárhatóságának vizsgálata. A gyorsaság különösen fontos ezekben az esetekben, hiszen manapság a párok jó részénél a nők már 40 felé közelítenek ilyenkor, sőt el is múltak 40 évesek.


Nőgyógyászati onkológia

Pályám során a rosszindulatú daganatos megbetegedések elleni küzdelmet tekintettem az egyik legfontosabb célomnak. Már szakorvos-jelölt koromban tagja lettem a klinika onkológiai csapatának és 2002-ben klinikai onkológiai szakképesítést szereztem. Onkológiai munkám során elsődlegesen a megelőzést tartom szem előtt. Valamennyi páciensemet protektív szemlélettel gondozom, hiszen a rák jórészt elkerülhető.

Méhnyakrák

A nőgyógyászati rosszindulatú daganatok közül a méhnyakrák megelőzésében elsődleges a védőoltás, melyet minden páciensemnek és partnerének is ajánlok. Tudományosan igazolt tétel, hogy a méhnyakrák kialakulásáért a Humán Papilloma Vírus (HPV) rákkeltő, onkogén típusai a felelősek 99,5%-ban. Ezért ezt a ráktípust leghatékonyabban a HPV-elleni védőoltás beadásával tudjuk megelőzni. Az oltás teljesen veszélytelen, mellékhatás gyakorlatilag nem fordul elő. Örvendetes tény, hogy rendeléseimen egyre több fiatal és idősebb hölgy kéri a vakcinát, és ezt egyre többen partnerükkel együtt kérik. Rendelőmben, helyben végezzük az oltások beadását.

A méhnyakrák megelőzésének következő lépcsője a méhnyakszűrés. Nagyon fontos, hogy felhívjam pácienseim figyelmét ennek rendszeres elvégzésére. A rendelőmben levett méhnyaki keneteket az ország egyik legjobb, legnagyobb gyakorlattal rendelkező cytológiai laborjában értékelik, a legkorszerűbb eljárásokkal (megszűnt a „P és egy szám” lelet). A részletes értékelésben a pácienseim számára is jól érthetően fogalmazzák meg az eredményt, melyet minden esetben egyenként konzultálok meg a hölgyekkel. Főleg pozitív leletek esetén elengedhetetlen a személyes megbeszélés, mert nagyon sok tévhit van a laikusok ismereti között pl. HPV-pozitív eredmények esetén.

És itt jön a megelőzés harmadik lépcsője. Azokban az esetekben, ahol előrehaladottabb a HPV-fertőzés mértéke szükség lehet egy kisebb méhnyakon elvégzett műtétre, mely a kóros terület eltávolítását, és így a teljes gyógyulást jelenheti. Azonban fontos tudni, hogy nem minden esetben van szükség ilyen műtétre. Sajnos hazánkban ma is sok esetben végeznek felesleges operációt olyan nőknél, ahol ez elkerülhető lenne. Ezek megelőzését is fontos feladatomnak tartom. Ha szükséges elvégzem a műtétet, de csak ha elkerülhetetlen!

A méhtestrák és a petefészekrák

Ezeknek a nőgyógyászati rosszindulatú daganatoknak a megelőzése sajnos nem megoldott. Világszerte kutatják a lehetséges eljárásokat, de még nincs egyértelmű szűrőmódszer e betegségek kiszűrésére. Diagnosztikai módszerekkel rendelkezünk, melyeket elvégezve felismerhetjük a rákmegelőző állapotokat, de ezek nem olyan egyszerűek, mint a méhnyakrák esetében, és közel sem olyan hatékonyak. Viszont ha beüt a baj, nagyon gyorsan és magas színvonalon próbálom diagnózishoz segíteni pácienseimet, hogy a szükséges onkológiai kezeléseket (műtét, sugár- vagy gyógyszeres terápia) minél előbb el lehessen kezdeni.


Hüvelyfertőzések

A nőgyógyászati járóbetegellátásokon világszerte a leggyakrabban előforduló panasz a hüvelyi folyás. Ezeknek a 95%-a azonban nem szexuálisan terjedő betegség vagy fertőzés (STD-STI), hanem a hüvely ökológiai egyensúlyának felbomlása az oka. A szexuálisan terjedő betegségek diagnosztikája és kezelése már pályám elejétől nagyon érdekelt. A hosszú évek során a társszakmák (pl. nemigyógyászat) legjobbjaitól is ismereteket elsajátítva, magas szinten, modern eljárásokkal (pl. molekulárbiológiai tesztek, mikroszkópos vizsgálatok) tudom pácienseimet diagnózishoz juttatni és gyógyítani, hogy kellemetlen, napi életminőségüket is romboló panaszuktól megszabadulhassanak.

Számtalan esetben referálnak hozzám kollégáim olyan betegeket, akik krónikus hüvelyi folyástól szenvednek és kórképük megoldhatatlannak tűnik, de náluk is megpróbálok valamilyen megoldást találni. Tudásomat folyamatosan fejlesztem a hazai és nemzetközi konferenciákon, ahol magam is tartok előadásokat, és a szakmai szervezetek vezetőségének is tagja vagyok.